Voorkom stress voor een mooie huid
Onze huid is een perfecte stressbarometer. Het is dus belangrijk om je stressniveau onder controle te houden. Dat helpt niet alleen je huid, maar voorkomt ook bepaalde lichamelijke ongemakken en aandoeningen. In deze blog lees je wat stress is, hoe je het aan je huid herkent en wat je ertegen kan doen.
Wat is stress
Stress is wat we ervaren als we in contact komen met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Als we zenuwachtig zijn om te presteren bijvoorbeeld, kan dit leiden tot stress. Het heeft als doel ons lichaam in een staat van paraatheid te brengen. Op zichzelf dus een prima overlevingsreactie, ware het niet dat de meeste mensen tegenwoordig te veel en te lang stress ervaren. Dit kan leiden tot klachten als:
- Hoofdpijn
- Nek- en rugklachten
- Maag- en darmklachten
- Slapeloosheid
- Gewichtstoename
- Vermoeid
- Sombere gevoelens
Ook je huid lijdt onder stress
Lichamelijke ongemakken zijn al lastig genoeg in ons dagelijks leven en kunnen je functioneren behoorlijk beïnvloeden. Niet alleen je lichaam, maar ook de conditie van je huid wordt negatief beïnvloed door stress. Cortisol is daar de grootste oorzaak van. Ons lichaam maakt dit hormoon aan om met de stress om te kunnen gaan. Een verhoogde cortisolspiegel, die lang duurt, heeft gevolgen op je lichaam en dus ook op je huid.
Hoe je huid reageert op stress
- Vochtarm: door langdurige stress gaat de productie van cortisol omhoog, wat de vochthuishouding verstoort. De barrièrefunctie van de huid beschadigt waardoor het vocht in de huid minder goed wordt vastgehouden. Hierdoor wordt de huid op den duur vochtarm met als gevolg droogtelijntjes.
- Dof: als gevolg van een verminderde doorbloeding krijgt je huid minder zuurstof en noodzakelijke voedingsstoffen. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Hierdoor kun je een grauwe, doffe huid krijgen.
- Fijne lijntjes: chronisch verhoogde cortisolspiegels zorgen niet alleen voor vochtverlies, waardoor je huid er meer gerimpeld uit gaat zien, ze beschadigen ook het collageen. Daarnaast zorgt chronische stress voor meer vrije radicalen, die de genetische informatie in je cellen aanvallen. Hierdoor ga je eerder tekenen van veroudering vertonen. Door de constante spierspanning kunnen bovendien permanente rimpels ontstaan.
- Vermoeide oogleden: het zorgt vaak voor slapeloze en onrustige nachten, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden.
- Rosacea/roodheid/couperose: het kan de huidaandoening rosacea verergeren of triggeren. En omdat stress je immuunsysteem verzwakt kan rosacea meer en langduriger opvlammen.
- Acne: de barrièrefunctie van onze huid wordt verstoord, waardoor deze vatbaarder is voor bacteriën en we eerder bacteriële infecties oplopen. Hierdoor wordt acne verergerd.
- Eczeem: doordat je immuunsysteem wordt onderdrukt, loop je veel sneller ontstekingen op. In periodes dat iemand zich angstig of gestrest voelt, gaat die persoon van meer krabben en dit maakt de huidirritatie en eczeem alleen nog maar erger.
- Psoriasis: het kan een grote factor spelen in het ontstaan van psoriasis, omdat het immuunsysteem chronisch is verlaagd. Hierdoor ben je lange tijd vatbaarder voor ziektes. Zelfs wanneer je geen tekenen ziet van psoriasis, kan stress de trigger zijn.
- Urticaria: door stress komt het stofje histamine vrij. Dit is een ontstekingsreactie, die inspanningsurticaria kan veroorzaken.
- Jeuk: emotionele stress kan jeuk of zelfs een jeukende uitslag veroorzaken, die op de meeste lichaamsdelen kan voorkomen. Vooral op de achterkant van de nek en de onderarmen.
Dus wil je geen stresssymptomen in je huid? Lees de waardevolle tips.
Hieronder 3 waardevolle tips van Loes van Beest, eigenaar van Yoga en Coach en stressspecialist.
- Plan regelmatig een moment ‘offline’: zet je telefoon, Ipad en pc helmaal uit, wees even niet bereikbaar. Creëer een vakantie gevoel, doe dit een dag, halve dag, uur of minuut maar doe het.
- Zorg voor genoeg slaap en ga op regelmatige tijden naar bed. Kijk voordat je gaat slapen niet meer op je mobiel of tv, het licht verstoort je slaapritme.
- Wees matig met alcohol en koffie, gebruik weinig of geen suiker, eet extra veel groenten en fruit en drink 1,5 liter water per dag.
Lees meer anti-stress tips van Loes op haar blog met 21 anti-stresstips. Wil je meer weten over stresspreventie of hoe je er vanaf komt? Kijk dan op de website van Yoga en Coach!